فلنج ها دسته ای از قطعات تاسیسات به شمار می روند که برای اتصال دو لوله و یا لوله ها به ابزار های دیگری همچون شیر ها و فلومتر ها استفاده می شوند. برخی از قطعات تاسیسات به صورت رزوه ای و برخی به صورت فلنجی به یکدیگر متصل می شوند. البته همیشه فلنج ها برای اتصال استفاده نمی شوند و فلنج کوربرای مسدود کردن انتهای یک لوله استفاده می شود.برای آب بندی فلنج معمولا از گسکت استفاده می شود و گسکت ها نیز به خودی خود به دسته های متفاوتی تقسیم می شوند. یک فلنج در آلیاژ های مختلفی همچون استیل و فولادی و پلی اتیلن ساخته می شود.
یک فلنج در زمان تولید مولفه های مختلفی برای شناسایی دارد که معمولا بر روی سطح آن حکاکی شده است مانند نام تجاری تولید کننده، سایز اسمی لوله، مقدار فشار قابل تحمل توسط فلنج، شکل سطح فلنج، سوراخ ها، مواد تشکیل دهنده فلنج، کد مربوط به عملیات حرارتی انجام شده بر روی فلنج و …
انتخاب نوع فلنج با توجه به نوع نصب و کاربری متفاوت می باشد و نیازمند پارامترهایی مانند متریال خطوط ، فشار خطوط ، دما و سیال است.
فلنجها بسته به نوع جنس متناسب با فشاری که تحمل میکنند به کلاسهای مختلف به شرح ذیل تقسیم میگردند:
۱– رده بندی فشار مطابق استاندارد ANSI B۱۶٫۳۴
مطابق این استاندارد فلنجهای فولادی و آلیاژهای آن به کلاسهای ۱۵۰ – ۳۰۰ – ۴۰۰ – ۶۰۰ – ۹۰۰ – ۱۵۰۰– ۲۵۰۰ تقسیم بندی میشوند که این اعداد ماکزیمم فشار بر حسبPSI بوده که فلنجها درحداکثر دمای مجاز میتوانند تحمل کنند ومعمولا فشار کارکرد حدود ۲٫۴ برابر اعداد فوق میباشد.(رابطه فشار با دما برای جنسهای مختلف در استاندارد فوق مشخص گردیدهاست)
۲– رده بندی فشار مطابق استاندارد ISO
در این استاندارد فشار تحمل فلنجهای فولادی وآلیاژهای آن با PN نشان داده شده که این نشان دهنده فشار اسمی بر حسب BAR میباشد. بعنوان مثال PN۳۰ یعنی فشار کارکرد فلنج ۳۰BAR میباشد.
۳– رده بندی فشار براساس استاندارد (API (۶A-۶B-۶BX
این نوع فلنجها دارای تحمل فشار بیشتری نسبت به فلنجهای گروه ANSI بوده وبه کلاسهای ۵۰۰۰-۳۰۰۰-۲۰۰۰-۱۵۰۰۰-۱۰۰۰۰ رده بندی میگردند.
فلنجها یکی پر کاربردترین تجهیزات پایپینگ در صنایع فولاد، صنایع نفت، صنایع گاز، صنایع پتروشیمی، صنایع آبرسانی و خطوط تولید و کشاورزی می باشد که در انواع مختلف در دسترس می باشد.
استاندارد های مورد استفاده برای فلنج ها :
ASME B16.5
این استاندارد برای طراحی از سایز 1/2 اینچ تا 24 اینچ یا کلاس کاری 150 تا 2500 کاربرد دارد.
ASME B16.42
این استاندارد برای طراحی فلنج های لوله آهنی انعطاف پذیر و اتصالات فلنجی از کلاس کاری 150 تا 300 می باشد.
ASME B16.47
این استاندارد برای طراحی از سایز 26 اینچ تا 60 اینچ یا کلاس کاری 150 تا 900 کاربرد دارد. این استاندارد بسیار شبیه به استاندارد MS SP44 می باشد.
API 6A
این استاندارد برای فلنچ های سرچاهی Wellhead از سایز 16 اینچ تا 30 اینچ یا کلاس کاری 2000 تا 20000 قابل استفاده می باشد.
MSS SP44
این استاندارد برای سایزهای 12 اینچ تا 60 اینچ یا کلاس کاری 150 تا 900 مورد استفاده می باشد. این استاندارد بیشتر برای خارج از کارخانه (بیابان) مورد استفاده می باشد.
ASME B16.36
این استاندارد برای اورفیس فلنج ها کاربرد دارد از کلاس کاری 300 تا 2500 مورد استفاده می باشد.
طبقه بندی فلنج ها:
1- فلنج های لوله بر اساس نوع اتصال به لوله:
یکی از روش های دسته بندی فلنج ها روش اتصال به لوله ی آنهاست.مانند:
Slip-On,Socket-Weld,Thread,Lap-Join,Weld Neck,Blind,Reducing Flange
2- فلنج های لوله بر حسب درجه بندی فشار – دما:
فلنج ها بر اساس کلاسهای فشار – دما به شرح زیر دسته بندی می شوند:
۱۵۰#, ۳۰۰#, ۴۰۰#, ۶۰۰#, ۹۰۰#, ۱۵۰۰#, ۲۵۰۰#
جداول فشار-دما همانطور که در ASME B16.5 مشخص شده اند،فشار کاری ای را که
در آن فلنج می تواند در دمای خاص استقامت کند را تعیین می کنند.کلاس فشار
مشخص شده ی۱۵۰#,۳۰۰# و غیره درجه بندی های اساسی هستند که در آنها فلنج ها
می تواند فشار بالاتر در دمای پایین تر را تحمل کنند.
3- فلنج های لوله بر اساس سطوح بیرونی:
سطوح فلنجی مختلفی بسته به سیال،درجه ی دما-فشار،مواد سازنده ی ساختار ،تجهیزات متصل و غیره در سیستم لوله وجود دارد.
• فلنج های با سطح صاف (FF=Flat Face)
• فلنج های با سطح برجسته (RF=Raised Face)
• فلنج های نر و ماده (M/F=Male/Female)
• فلنج های با صفحه ی دارای زبانه و شیاردار (T/G=Tongue/Groove)
• فلنج های با صفحه اتصال رینگی (RTJ=Ring Type Joint)
4- فلنج های لوله بر اساس پرداخت نهایی سطح:
• نوع پرداخت Stock
این فلنج ها با گسکت های غیر فلزی استفاده می شوند. زبری مجاز برای این نوع فلنج ها ۲۵۰ -۵۰۰ و یا ۵۰۰-۱۰۰۰ میکرواینچ AARH است.
• نوع پرداخت صیقلی/دندانه دار (Serrated / Smoot)
این فلنج ها با گسکت های مارپیچی (Spiral Wound) یا فلزی استفاده می شوند.
زبری مجاز برای این نوع فلنج ها ۱۲۵-۲۵۰ میکرواینچ AARH است.
• نوع پرداخت فوق صیقلی
این فلنج ها با فلنج های فلزیRTJ و T/G استفاده می شوند. زبری مجاز حد اکثر برای این نوع فلنج ها۶۳ میکرواینچ AARH است.
5- فلنج ها بر اساس دندانه:
• دندانه های متحد المرکز: این دندانه ها در جایی استفاده می شوند که سیال هادی بسیار قابل اشتعال یا سمی ست یا گاز با وزن مولکولی پایین تر باشد.
• دندانه های مارپیچی: این نوع دندانه ها نوع مورد استفاده در مصارف معمولی هستند.
انواع فلنج با توضیح نوع کاربرد آن به شرح زیر می باشد:
این نوع فلنج ها داری سطحی کاملا صاف می باشند که برای فشارهای کم یا کلاس کاری 125، 150، 250 کاربرد دارد. به عنوان مثال برای سیستم های آب یا روغن با فشار پایین که بیشتر در بخش تخلیه مورد استفاده می باشد نصب می کردند.
همان طور که از نام این فلنج ها پیداست سطح مقطع و نقطه اتصال این فلنج ها بسیار ساده و مسطح است و کاربرد آنها بیشتر زمانی است که دو فلنج به یکدیگر متصل می شوند.
فلنج های Flate Face با گسکت برشی Flat Gaskets آب بندی میشوند.(در بازار گسگت کاغذی نیز گفته میشود)
این گسکت ها از جنس آزبست (C.A.F) و تفلن(PTFE) و گرافیت (Graphite) و ... ساخته میشوند.
یکی
از پرکاربرد ترین نوع فلنج ها از نظر سطح یا پیشانی محسوب میشه چون آب بندی بسیار
خوبی دارن و برای کارهایی که خیلی فشار بالا نیاز نباشه ارزان هستن
فلنج با سطح برجسته در نوع Smooth Finish و Serrated Finish وجود دارد.Smooth فقط برجسته است و شیار ندارد.(Serrated) به شیارهایی گفته میشود که بر روی قسمت برجسته روی فلنج اجرا شده است)
Serrated Finish نیز به دو شکل هم مرکز یا حلزونی وجود دارد.
- فلنج نر و ماده ( Groove & Male Flange )
- فلنج کور ( Blind Flange )
- فلنج گردن دار جوشی ( Weld Neck Flange )
- فلنج روکار ( Slipon Flange )
فلنج های روکار فاقد گلویی یا کردن می باشند و دارای عمق بیشتری نسبت به سایر فلنج ها هستن. در این نوع فلنج لوله تا پیشانی فلنج قابلیت بیرون آمدن دارد و در این حالت دو قسمت آن جوشکاری ماهیچه ای می گردد یکی قسمتی که به بیرون از فلنج آمده یا دقیقا با سطح پیشانی فلنج مماس می باشد و قسمت دیگر انتهای فلنج می باشد که لوله وارد شده است. به دلیل دو بار جوشکاری بر روی فلنج نیاز به دو تست MPI وDPI می باشد.
این نوع فلنج ها دو نوع طراحی می گردند:
سطح ساده FFSO
سطح برجسته RFSO
از این نوع فلنج ها در جاهایی که محدودیت فضا و یا اتصالات کوتاه برای قرار گیری فلنج وجود داشته باشد استفاده می شود. این گونه فلنج ها بیشتر برای خطوط کم فشار و کم خطر مانند سرویس های آتش نشانی و آب خنک کننده ها کاربرد دارد که همانند ابعاد فلنج های گردن دار تولید می شوند اما برای کلاس کاری 600 به بالا متداول نمی باشند. یکی از معایبشان مقاومت کم در برابر شوک و ارتعاش می باشد. تفاوتشان با فلنج های ساکتی در این است که برای سایزهای بزرگتر از 1 1/2 اینچ کاربرد دارند اما ساکتی ها برای کوچکتر از 1 1/2 اینچ استفاده می شوند.
طراحی این نوع از فلنج ها توسط استاندارد
ASME B16.5
انجام می پذیرد.
- فلنج رزوه ای ( Screw Flange )
- فلنج ساکت ولد ( Socket Weld Flange )
- فلنج اسپیکات ( spigot flange )
- فلنج اوریفیس ( Orifice Flange )
- فلنج لبه دار Lap joint Flange:
در سیستم های لوله کشی از جنس فولاد کربنی و کم آلیاژ، از فلنج لبه دار استفاده می شود. در مواردی که لوله گران قیمت نظیر فولادهای زنگ نزن استفاده شود؛ فلنج گردن دار بسیار گران قیمت می باشد. پس می توان از فلنجی با قیمت کمتر استفاده شود که برای حل این مشکل از فلنج های لبه دار استفاده می شود. این فلنج ها از دو بخش ساخته شده اند:
فلنج سادهFlat Face
لوله لبه برگشتهStub end
بخش لوله برگشته هم جنس با لوله ای مورد استفاده می باشد که لبه یک سر لوله برگشته شده است تا فلنج از آن رد نشود و خود منجر به آب بندی و واشر درراثر جوشکاری لبه برگشته بر روی فلنج می شود. این نوع فلنج ها بیشتر در سیستم هایی که مداوم نیاز به بازرسی و تعمیر دارند مانند سیستم های ابزار دقیق که بسیاری از لوله های مسی سایز پایین در صنایع نفت و گاز بدین صورت ساخته شده اند. و برای محل اتصال به نازل های فلنجی مخازن که تنظیم پیچ های آن ها مشکل می باشد مورد استفاده قرار می گیرند. تنها نوع فلنجی است که آزادانه حول لوله می چرخد اما بقیه فلنج ها به لوله خود جوش یا پیچ می شوند. جوشکاری این نوع از فلنج ها را می توان توسط بازرسی نفوذ ماده رنگی، رادیوگرافی یا بازرسی فراصوت مورد استفاده قرار داد. طراحیه این نوع از فلنج ها توسط استاندارد
ASME B16.9 و
MSS SP43
انجام می گیرد.
بخشی از لوله که برگشت داده میشه رو معمولا برای آب بندی بهتر به پیشانی فلنج یا دو لوله به هم جوش داده میشه. برای جاهایی که سیالش اذیت میکنه استفاده میشه. یا اگه نشتی داشته باشه واقعا خطرناکه مثلا جایی که مجبورن فسژن عبور کنه یا مواد رادیواکتیو بیشتر توی صنایع دارویی کاربرد داره.
- فلنج کاهندهReduceFlange:
این فلنج مانند سایر اتصالات کاهنده به منظور کاهش قطر لوله به کار گرفته می شود. جهت حرکت مطلوب جریان؛ فلنج باید از قسمت کوچکتر به بزرگتر باشد. در صورت معکوس شدن، انتقال سریع جریان ممکن است سبب پیدایش اغتشاشی نامطلوب گردد ( به عنوان مثال ورودی و خروجی پمپ ها) که در این شرایط نباید از آن استفاده کرد. در جاهایی که محدودیت فضا داشته باشیم، این فلنج به دلیل کوتاه بودن طول در مقایسه با انواع دیگر، کاربرد بیشتری دارد اما کمتر استفاده می شود . سوراخ کوچکتر جهت سایز لوله کوچکتر طراحی می شود. این نوع فلنج ها را می توان به صورت غیر هم مرکز یا گردن دار سفارش داد.
جهت ورود سیال نباید از این قسمت باشه چون سیال با مانع مواجهه میشه و تنش ایجاد می شود.
- فلنج زبانه و شیار دار
این نوع فلنج ها مانند فلنج های نر و ماده به صورت جفت می باشند. با این تفاوت که قطر داخلی زبانه و شیار تا سوراخ فلنج (مسیر جریان) ادامه ندارد و بنابراین گسکت را روی قطر داخلی و خارجی خود نگه می دارد و همین باعث می شود که گسکت از خوردگی و فرسودگی محفوظ بماند در این نوع فلنج ها میزان برآمدگی 6.4 میلیمتر و میزان تو رفتگی عمق شیار 5 میلیمتر می باشد و که مابقی فضا جهت نصب و فشرده سازی گسکت استفاده می شود. این نوع از فلنج ها کاملا با فلنج های نر و ماده متفاوت می باشند زیرا در فلنج نر و ماده زبانه ها در هم فرو رفته ولی در فلنج زبانه و شیار دار بر روی هم قرار می گیرند و به داخل هم نمی روند. طراحی این نوع از فلنج ها توسط استاندارد
ASME B16.5
انجام می پذیرد.
- فلنج عینکی ( Spectacle Blind Flange )
انواع فلنج با مارکهای مختلف اعم از :
طبقه بندی فلنج ها بر اساس اتصال:
Flange Joint:
1. اتصال فلنج با جوش لب به لب
Butt- Welded:
یکی از پرکاربرد ترین نوع اتصالات می باشد مورد استفاده می باشد که در این روش انتهای فلنج به وسیله جوش لب به لب به لوله، تجهیز مانند مخازن، متصل می شود. معمولا برای فشارهای بالا و زمانی که سیال خطرناکی از سیستم در حال عبور باشد از این روش استفاده می شود و حتما باید کیفیت جوش لب به لب توسط تست های بازرسی مثل رادیوگرافی، اولتراسونیک و MPI، DPIتست و ارزیابی بشوند. معمولا جوش لب به لب به دلیل این که عملکرد خوبی در برابر خستگی دارد و منجر به ایجاد تنش های اضافی در خط لوله نمی شود بیشتر توصیه می گردد.
2.اتصال فلنج با جوش حفره ای
Socked Weld:
به این نوع اتصال در دیگر بازگردانی ها جوش محفظه ای نیز گفته می شود. از این نوع روش برای فلنج های مخصوص به این نوع اتصال استفاده می شود که لوله به درون فلنج فرو رفته و بر اساس استاندارها با ایجاد فاصله ای مشخص در حد 1.5 میلیمتر اقدام به جوش کاری می گردد و به این خاطر می باشد تا در اثر افزایش دمای فلز انبساط پیدا نکند و منجر به تغییر شکل نشود. برای این نوع از اتصال ها تا اندازه اسمی 4 اینچ موجود می باشد اما بیشتر برای 1/2 اینچ تا 2 اینچ بسیار پرکاربرد می باشد. روی این نوع از اتصال ها تست رادیوگرافی امکان پذیر نمی باشد و از روش تست سطح؛ ذرات مغناطیسی یا نفوذ سیال مورد آزمایش قرار می گیرند. این نوع از اتصال ها برای فلنج ها از نوع با کیفیت نمی باشند و کاربرد آن ها تا کلاس 600 بر اساس استاندارد ASME مورد استفاده نمی باشند.
3. اتصال فلنج به صورت رزوه ای
Thaerded
:
این نوع از اتصال ها نیز مانند قبلی در اندازه های 1/2اینچ تا 2 اینچ و بیشتر برای سرویس های سیال هوا؛ نیتروژن و آب در فشار پایین مانند کمپرسورهای تولید هوای سیستم های ابزار دقیق مورد استفاده می باشند و بیشتر برای کلاس های کاری 300 مورد استفاده هستند. این نوع اتصال ضعیف تر از دو اتصال قبلی می باشد و جهت افزایش نشت بندی از یک جوشکاری ماهیچه ای استفاده می شود.
فلنج کور ، فلنج کربن استیل ، فلنج فولادی ، فلنج nace ، فلنج استنلس استیل ، blind flange ، فلنج ساکتی ، فلنج ساکت ، فلنج کربن استیل ، فلنج فولادی ، فلنج nace ، فلنج استنلس استیل ، socket weld flange ، فلنج دنده ای ، فلنج لبه دار ، فلنج لب جوش ، گلو بند ، فلنج فورج ، فلنج ریختگی ، فلنج وارداتی ، فلنج اروپایی ، فلنج ساختگی ، فلنج فورج ، فلنج وندور ، فلنج آلیاژی ، فروش فلنج، قیمت فلنج ، واردات فلنج ، مرکز فروش فلنج ، ساخت فلنج فورج ، لیست قیمت فلنج ، فروش انواع فلنج , تولید فلنج فورج شده ، قیمت خرید فروش فلنج , فروش فلنج فورج ، فلنج ریختگی ، فلنج جوشی ,فروش فلنج اوریفیس